Alta legenda

Dacă tot am început cu legendele povestite de bătrânii din satul meu, o sa mai scriu o alta poveste care are legătură la fel cu tătarii.

După ce vremurile se mai liniștii în Europa, iar tătarii încetară a mai cotrobăi prin lume, satele începeau să prindă din nou viata. Țăranii care au reușit sa scape de mâinile barbarilor și-au prins curaj au reconstruit satele distruse de invizia tătaro-mongolă.

Se spune ca tătarii aveau multe comori. Pe unde mergeau jevuiau tot ce prindeau, asa au adunat multe comori. Atât de multe încât le îngropau de frica sa nu le fure alții ori nu aveau unde sa le pună.

In satul meu, pe vremuri, cu sute de ani în urma, după cum povestesc bătrânii, satul era înconjurat de pădurea foarte deasă și stânci. Acesta era un motiv bun pentru tătari să-și îngroape comorile în acele locuri. Cei care au văzut unde își îngropau tătarii averile spun ca ei foloseau un descântec, un blestem pentru ca toată avuția lor sa nu fie furata.

Legenda spune ca pe un deal, la câțiva kilometri de sat, câțiva săteni bătrâni au descoperit una din ascunzătoarea unde era îngropată o parte din comorile tătarilor. Pentru a pune mana pe comoara trebuia sa ghicească descatecul altfel nu aveau cum sa scoată lada, însă mulți au murit pentru ca de fiecare data când se încerca să ajungă la comoara încercând sa atingă cu mâna lada se paraliza, ori lada cu comoara dispărea, asa se întâmplă mulți ani, din generație în generație, până când se spune ca pământul se deschidea odată pe an, înainte de răsărit, iar paznicul comori ieșea sa aducă apa de băut dintr-un izvor nu foarte îndepărtat. Cel care reușea sa între în acel timp și lua ceva din comoara, apoi fugea, pământul rămânea deschis și comoara rămânea la vedere, însă toți care au reușit sa intre în acel moment, lăcomia le inunda sufletul la vederea a multor bogații și rămâneau blocați sub pământ pentru tot restul vieții. Nimeni până azi, nu a reușit sa iasă, iar cu timpul pământul a acoperit și mai mult locul unde se spune ca ar exista acea comoara. Nu se mai cunoaște locul exact, dar bătrânii spun ca în zona, aproape de sat sunt multe comori ascunse a tătarilor dar comoara e blestemata. Ca sa ajungi la comoara trebuie sa ghicești descatecul ori sa desfaci blestemul, dar nimeni nu a reușit asta.

Publicat de Lucia Anisoara

Imi place sa pot fi libera in alegerile mele fara sa fiu presata de cineva din spate. Imi place sa fac ce simt ca este bine pentru mine. imi place sa nu deranjez pe nimeni cu atitudinea mea dar nici sa fiu deranjata. Iubesc viata si libertatea interioara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: