Prietenii sau prietenia

(partea a doua)

Am vorbit data trecută despre prietenie. Despre respectarea alegerii celuilalt. Suntem liberi în alegerile noastre. Nu avem dreptul să impunem prietenia noastră împotriva cuiva dar nici să acceptăm prietenia cuiva dacă noi nu dorim acesta.

Astazi vom vorbi despre prieteni.

Cine sunt prieteni?

Teoria ne spune că prietenii sunt cei care merg cu noi pe acelaș drum în aceași direcție. Însă realitatea ne-o dovedește că prietenii sunt cei care sunt lângă noi atunci când au nevoie. Cred că mulți au deja experiența acestori așa ziși prieteni, acea a prietenilor profitori.

Suntem răspunzători de prietenii pe care ni-i alegem. Când acceptăm un anturaj al prietenilor care fură, distrug, se droghează sunt alcoolici sau alte vicii, suntem ca ei. De unde și proverbul: ,, spune-mi cine îți sunt prietenii ca să-ți spun cine ești,,. Anturajul prietenilor ori ne înjosesc ori ne înalță. Ei pot fi un refugiu sau o catastrofă. Ei ne pot vindeca rănile sufletești sau ne pot îmbolnavi. Prietenii joacă un rol important în viața noastră. Este bine să fim prudenți în alegerile noastre.

Cum recunoaștem un prieten bun, adevărat?

Poate e prea simplu să spun că un prieten adevărat îți vrea mereu binele, îți respectă intimitatea, viața personală, deciziile personale etc. În teorie așa ar fi corect și e simplu de cunoscut un prieten bun, dar uneori descoperim prieteni egoiști, isterici, geloși etc.

Și totuși, asta nu înseamnă că nu sunt prieteni adevărați sau că nu există prietenie adevărată.

Se spune că: ,, prietenii la nevoie se cunosc,,. Ceva similar spune și Aristotel. ,,Prietenii sunt cei care consumă o cantitate de sare împreună,,. De înțeles ar fi: prietenii sunt cei care râmăn și nu ne părăsesc la greu. Sigur asta nu înseamnă că prezența prietenilor nu este binevenită și la momente de bucurie în viața noastră. Pentru că și aici îi putem descoperii cine ne sunt prieteni adevărați, cei care sunt fericiți la fericirea noastră. ,, prezența prietenilor este binevenită atât în momente de tristețe cât și la bucurie,, scrie, Aristotel.

Se mai spune: ,, dacă ți-ai găsit un prieten adevărat, păstrează-l pentru că un prieten bun este ca o comoară,,

Cred că niciodată nu vom putea scrie suficient despre prieteni sau prietenie. Relațiile de prietenii sunt diferite. Prietenii sunt diferiți. Experiențele sunt diferite. Noi suntem diferiți. Și atunci, ce-i de făcut? Nu putem fi prieteni cu oricine. Nu este posibil dar suntem capabili de respect.

Cu respect am putea cucerii multe inimi.

Până data viitoare, să fim bine!

Publicat de Lucia Anisoara

Imi place sa pot fi libera in alegerile mele fara sa fiu presata de cineva din spate. Imi place sa fac ce simt ca este bine pentru mine. imi place sa nu deranjez pe nimeni cu atitudinea mea dar nici sa fiu deranjata. Iubesc viata si libertatea interioara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: