Prietenii sau prietenia

Multe s-au scris și se mai scriu încă despre prietenie, un subiect delicat pentru unii insensibil pentru alții dar talentați în ceea ce privește teoria. Știm să dăm sfaturi înțelepte despre prietenie, dar o trăim mai puțin. Vorbim mult despre asta și ne lăudăm cu stiința noastră despre prietenie. Însă prietenia cere să fie trăită nu doar discutată.

Deseori confundăm prietenia cu generozitatea sau binefacerea. Aristotel spune că generozitatea și binefacera nu sunt prietenie dar prietenia implică generozitate și binefacere. Binefăcători și generoși putem fi cu oricine însă prieten, nu. Așadar e bine să reținem asta pentru că în societatea de azi facem adesea aceste încurcături.

Putem fi prieteni cu oricine? Nu. Este evident.

Aristotel vorbeste despre cele trei tipuri de prietenie: utila, interes și cea desăvărșită, adică cea adevărată care este foarte rară. Cu cele două tipuri de prietenii suntem deja foarte familiarizati. Ne ciocnim zilnic cu așa ziși prieteni care ne sunt alături până obțin ceea ce urmăresc apoi dispar fără nicio urmă.

Când vine vorba despre prietenia adevărată cea desăvărșită, conformă cu virtutea așa cum o numește Aristotel avem de învățat la acest capitol.

Cum? Cu respectarea alegerii celuilalt. Prieteniea adevărata este liberă și cere să fie respectată. Nu putem să impunem prietenia noastră cuiva împotriva voinței celuilalt. Asta numai este prietenie, numai este o alegere. Același lucru nimeni nu are dreptul să ne impună prietenia sa dacă noi nu dorim acest lucru. Nu avem dreptul să-l sufocăm pe celălalt. Și aici, prietenia numai este o alegere liberă. Într-o prietenie desăvărșită este nevoie de reciprocitate. De o alegere reciprocă. De alegere liberă. Doar atunci și numai atunci putem spune că suntem într-o relație de prietenie adevărată.

Despre acest subiect o să mai scriu. Până atunci, să trăim prietenia în adevăr!

Publicat de Lucia Anisoara

Imi place sa pot fi libera in alegerile mele fara sa fiu presata de cineva din spate. Imi place sa fac ce simt ca este bine pentru mine. imi place sa nu deranjez pe nimeni cu atitudinea mea dar nici sa fiu deranjata. Iubesc viata si libertatea interioara!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: